Без досягнень науки неможливо уявити собі сучасне життя. Саме завдяки науці людство досягло прогресу, розвитку,  пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до нанотехнологій. У третю суботу травня в Україні, щоб оцінити заслуги науки перед суспільством, відзначається професійне свято працівників науки.

Науково-дослідна діяльність є невід’ємною і однією із головних  складових освітньої діяльності факультету іноземної філології. До Дня науки на факультеті протягом тижня була проведена, незважаючи на складні реалії сьогодення, низка заходів, спрямованих на популяризацію науки. На вебінарах, семінарах, круглих столах презентувалися наукові досягнення, як професорсько-викладацького складу, так і студентства, наголошувалося на необхідності взаємодії науки та практики, піднімалися питання академічної доброчесності тощо.

 11.05.2021 на базі кафедри німецької мови відбувся перший міжвузівський студентський науковий форум «Нові напрями дослідження германістики та методики навчання іноземних мов», учасниками якого стали здобувачі вищої освіти факультету іноземної філології нашого вишу і факультету лінгвістики та соціальних комунікацій Національного авіаційного університету. Захід проводився у режимі відео-конференції на платформі GoogleMeet.У цей же день DAAD-лектор Andre Böhm провів для студентів-германістів факультету іноземної філології К-ПНУ імені Івана Огієнка країнознавчий воркшоп „Sophie Scholl und die Weiße Rose“, який реалізується за підтримки Фонду Ганнса Зайделя (Hanns-Seidel-Stiftung), Асоціації українських германістів.

 11.05.2021 – 12.05.2021 викладачами кафедри іноземних мов були проведені: тренінг зі студентами другого курсу факультету КСПП і фізико-математичного факультету на тему: «Особливості впровадження інноваційних освітніх технологій у процесі вивчення англійської мови та їх практичне використання» (11.05.2021); засідання круглого столу зі студентами першого курсу природничо-економічного факультету на тему: «Екологічні наслідки спалювання сухої рослинності» (12.05.2021); семінар зі студентами другого курсу фізико-математичного та історичного факультетів на тему: «Формування професійної іншомовної компетентності майбутніх фахівців» (11-12.05.2021).

 

Популяризації академічної доброчесності в К-ПНУ був присвячений вебінар «Академічна доброчесність та наука: a must have чи примха?» (13.05.2021), до проведення якого долучилися кафедра англійської мови (старший викладач кафедри, член комісії К-ПНУ з питань академічної доброчесності Наталія Сліпачук) і кафедра германських мов і зарубіжної літератури (старший викладач кафедри Ольга Шаповал) і заступник декана факультету з наукової роботита інформатизації навчального процесу  Поліна Шулик. Вебінар викликав великий резонанс серед студентської молоді і науково-педагогічних працівників. Його відвідали 53 учасника. Серед основних питань, що обговорювалися: основні принципи та нормативні документи академічної доброчесності, порушення академічної доброчесності та відповідальність за них, вимоги до написання курсових і кваліфікаційних робіт і корисні поради щодо запобігання проявам плагіату.  Учасники ділилися враженнями від відвідування різних вебінарів і круглих столів у межах проєкту “Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти”, що реалізують американські ради з міжнародної освіти за сприяння посольства США в Україні, Міністерства освіти і науки України та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти,  який має на меті об’єднати професійну спільноту освітян для обміну досвідом і співпраці задля інституціоналізації принципів академічної доброчесності в системі вищої освіти України. У рамках вебінара було презентовано черговий випуск Збірника наукових праць студентів та магістрантів факультету іноземної філології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (№ 14).

 

 

Кафедра слов’янської філології та загального мовознавства відзначила День науки проведенням онлайн-семінару “Славістичні наукові читання” (13.05.2021). Науково-педагогічні працівники обговорили проблеми викладання слов′янських мов та інших дисциплін, що формують компетентності вчителя-філолога, ролі етимологічного аналізу у філологічній освіті, мовних особливостей творчості письменників.

 

 

 

Завершальним етапом святкування Дня науки став ініційований і проведений 14.05.2021 кафедрою німецької мови круглий стіл на тему «Підготовка вчителя іноземних мов у контексті реалізації Професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)». До заходу долучилися не лише науково-педагогічні працівники кафедри, а й вчителі закладів загальної середньої освіти міста (спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням німецької мови, Кам᾽янець-Подільського ліцею І-ІІІ ступенів «Славутинка» Хмельницької обласної ради), Кам’янець-Подільської ОТГ Хмельницької області, Хотинського району та Сокирянського району Чернівецької області, Коломийського району Івано-Франківської області (21 учасник). Приємним є той факт, що учасниками круглого столу стали випускники нашого факультету. У цей же день відбувся також онлайн-семінар від давнього партнера кафедри німецької мови DAAD-лектора Andre Böhm на тему «Bissig, böse und gemein: Deutsche Satire im 21. Jahrhundert».

Заходи, присвячені Дню науки, об’єднали науковців різних рівнів: поряд з докторами і кандидатам наук виступали студенти і магістранти, вчителі. І разом всі піднімали і намагалися вирішити глибинні і важливі проблеми, які спрямовані на збільшення наукових досягнень колективу факультету. Бажаємо науковцям наснаги та успіхів!

 

Поліна Шулик, заступник декана факультету іноземної філології

з наукової роботи та інформатизації навчального процесу

День науки на факультеті іноземної філології
Позначено на: