1 березня 2023 року відбулась Наукова конференція викладачів, докторантів і аспірантів за підсумками науково-дослідної роботи у 2022 році. У межах роботи секції Іноземної філології відбулись засідання 6 підсекцій.

Результати науково-дослідної роботи у 2022 році кафедра англійської мови презентувала на двох підсекціях: “Актуальні проблеми лінгвоконцептології, міжкультурної комунікації та лексикології” (керівник – д.ф.н, професор, завідувач кафедри англійської мови Марчишина А. А.) та  “Лінгводидактика” (керівник – к.п.н, доцент кафедри англійської мови Сторчова Т.В.)

Доповіді учасників виявилися цікавими, актуальними та відображали різноаспектні дослідження та результати власного досвіду науково-дослідної діяльності.

 

 

 

У роботі підсекції «Текст і дискурс у міждисциплінарній парадигмі» взяли участь НПП та аспіранти кафедри германських мов і зарубіжної літератури.В ході засідання були виголошені та обговорені доповіді, що розкривають різні аспекти дослідження тексту і дискурсу, як-от: комунікативний підхід до вивчення перекладу художнього дискурсу (Communicative approach in literary discourse translation, завідувач кафедри, к.ф.н., доцент Олеся БАРБАНЮК), дослідження традиційних сюжетів і образів (Індійський Дон Кіхот в Америці: трансформація традиційного сюжету в романі Салмана Рушді «Кішотт», д.ф.н., професор Олександр КЕБА), граматичні особливості іншомовного дискурсу (Адаптація граматики в англійськомовному дискурсі, к.ф.н., доцент Ганна КРИШТАЛЮК), вивчення візуальних складових епічних творів (Візуальна складова роману В. Набокова «Bend Sinister», аспіранткакафедри Ольга ПАЛАМАР), своєрідності романної поетики (Фрагментарний сюжет в системі поетики невизначеності (на матеріалі роману Дж. Джойса «Улісс»), аспірантка кафедри Вікторія ЧОРНОКОНЬ), вивчення внутрішнього світу героїв роману (Ситуація травми в романі В. Ґолдінґа «Вільне падіння», к.ф.н., доцент Ольга ШАПОВАЛ). Широкий спектр та інтердисциплінарний характер інтересів професорсько-викладацького складу кафедри свідчить, що наукові пошуки викладачів кафедри групуються над загальною кафедральною проблемою, яка є досить актуальною та перспективною.

У роботі підсекції «Німецька мова у соціолінгвістичному, міжкультурному та лінгводидактичному аспектах» взяли участь НПП кафедри німецької мови. Було заслухано п’ять доповідей, у яких висвітлювалися різні аспекти дослідження у  методиці навчання німецької мови. Особливо жваву дискусію викликали доповіді «Kurze Formen als ein Instrument zur Förderung der Schreibkompetenz im Deutschunterricht» Добринчук О.О, кандидата філологічних наук, доцента, доцента кафедри німецької мови та «Розвиток стратегічної компетентності здобувачів вищої освіти під час роботи з лексичним матеріалом німецької мови» Боднарчук Т.В., кандидата педагогічних наук, доцента, доцента кафедри німецької мови. В ході обговорення доповідей прозвучали також конструктивні пропозиції щодо напрямків подальших наукових досліджень.

Науково-педагогічні працівники кафедри іноземних мов взяли участь у роботі підсекції “Іноземні мови професійного спрямування”. 8 доповідачів мали змогу подискутувати на теми “Ситуативність як засіб мовленнєвої стимуляції і як умова розвитку мовленнєвих навичок у викладанні ESP”, “Соціокультурна компетентність у фаховій іншомовній підготовці здобувачів вищої освіти немовних спеціальностей”, “Використання майндмепінгу при вивченні англійської мови”, “Використання інтернет-сервісу Socrative для тестового контролю знань при вивченні англійської мови здобувачами вищої освіти”, “Les cours de FOS avec TV5 monde”, “Основні шляхи та техніки вивчення Phrasal Verbs на заняттях англійської мови за фаховим спрямуванням”, “Іноземна мова професійного спрямування як складова підготовки фахівців у сфері фізичної культури та спорту”, “Метод занурення у викладанні англійської мови для спеціальних цілей”. Усі доповіді були змістовними, усі питання, що розкривались – актуальними та важливими. Загалом конференція залишила багато позитивних вражень.

У роботі підсекції “Історичні виміри славістики” взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри слов’янської філології та загального мовознавства: професор Абрамович С., доценти Стахнюк Н., Білоусова Т., Дворніцька Н., асистент Ринда В. Присутні обговорили актуальні проблеми сучасного мовознавства та літературознавства, намітили перспективи подальших наукових розвідок – як індивідуальних тем, так і кафедральної тематики.

Наукова конференція викладачів, докторантів і аспірантів за підсумками науково-дослідної роботи у 2022 році