Освіта в Німеччині є однією з кращих та найбільш привабливих у світі. Система навчання складається з декількох ступенів, які мають свої особливості.  Здобувачі вищої освіти 2 курсу спеціальності 014 Середня освіта (Мова і література (німецька) в рамках вивчення теми «Bildungsystem in Deutschland» і «Stundenplanung» з навчальних дисциплін «Лінгвокраїнознавство Німеччини» (викладач – доцент Тетяна КАЛИНЮК) та «Методика навчання німецької мови» (викладач – Ганна БРАТИЦЯ) мали нагоду поспілкуватися з колегами, які продовжили навчання у різних освітніх закладах Німеччини.

Рєната МАКІЄВСЬКА, здобувачка вищої освіти І курсу К-ПНУ, поділилася досвідом навчання у реальній школі (Realschule) Німеччини. Зауважила, що окрім вивчення шкільних предметів, особлива увага приділяється організації дозвілля школярів – екскурсії, шкільні театри, квести, підготовка відео тощо. Богдана ШИМКОВА (магістр середньої освіти) розповіла про здобуття освіти за дуальною програмою („Ausbildung in Deutschland“) – термін навчання, поєднання теоретичного та практичного навчання, форми співпраці, процедуру складання екзаменів тощо. Лілія БАРТКІВ (Lilia BERG) поспілкувалася з присутніми про систему вищої освіти та її кардинальні відмінності від української як щодо змісту, так і до, власне, організації навчального процесу.

Другокурсники були враженні зустріччю та залишили свої відгуки:

«Мені дуже сподобалась ідея обміну досвідом, адже це справді надихає та мотивує вчитися і самовдосконалюватися. Мега-круті і сильні дівчата! Наші колеги розказали нам про шанс навчатися в європейській країні та показувати свій високий рівень, презентуючи не лише себе, а й усю Україну. Це дуже захоплююче, адже наші викладачі найкращі й допомагають нам стати професіоналами і досягати мрій!» (Андрій ВЕРГУН).

«Хочу подякувати Вам, за такий чудовий захід, за можливість отримати новий досвід та за можливість познайомитися з новими людьми. Це вже для мене є певним досвідом, і мотивацією далі вивчати німецьку мову. Інформація, яку нам розказали дівчата корисна та надихає на краще. Відповіді на питання, які я отримала, дали мені зрозуміти, що немає нічого неможливого. Лише потрібно наполегливо вчитись та працювати над собою. Рената, Богдана та Ліля як приклад цілеспрямованих людей, на яких потрібно рівнятись. Що я з радістю буду робити. Дякую за таку гарно організовану зустріч ☺» (Діана ХМІЛЬ).

«Дякую викладачам за захід, який дав нам можливість більше дізнатись про Німеччину та систему освіти. Це було дуже цікаво. Дівчата показали, що, маючи ціль, можна досягти висот. Богдана, Ліля та Рєната дали приклад, якому хочеться наслідувати і з більшим захопленням вивчати німецьку мову. Дякую за таку атмосферну та неймовірну зустріч!» (Софія БОДНАР).

Про освіту в Німеччині з перших вуст
Позначено на: