Ось і розпочався новий навчальний рік, а з ним – і наші вправляння в ораторській майстерності.

14 вересня до здобувачів освіти 2-3 курсів факультету іноземної філології на лекцію з дисципліни «Сучасна риторика та спічрайтинг» завітала багаторічна учасниця Ораторського клубу, яка виголосила 9 доповідей різної тематики на його засіданнях, – Єлизавета Нетеча. Прекрасна студентка (двічі за 4 роки отримувала стипендію Президента України), нині – здобувачка освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 014 Середня освіта (Мова і література (англійська). Інтелектуальна харизматична особистість, позитивна, приязна, оптимістично налаштована, надзвичайно працелюбна і працездатна. Захоплюється музикою, наукою, літературою, кіно.

Узагальнюючи власний досвід, Єлизавета розповіла про особливості написання і виголошення промов, продемонструвала позитивний приклад, підбадьорила і надихнула молодих людей. Основні її посили: не боятися виступати; обирати цікаві для себе теми; ретельно готуватися, але не перевантажувати виступ великою кількістю дат, імен, назв; дбати про зрозумілість тексту; співпрацювати зі слухачами, вести з ними своєрідний діалог.

Темою своєї промови Єлизавета обрала дежавю – психічний стан, коли людина відчуває, що вже була в такій ситуації, проте це відчуття не пов’язується нею з певним моментом минулого, а належить до «минулого взагалі». Розпочала з опитування присутніх: Що їм про це відомо? Чи переживали вони подібний стан? Що саме викликало «спогади минулого»: якісь картинки, запахи або смаки? Далі перейшла до наукових пояснень явища, унаочнюючи розповідь слайдами та малюнками на дошці. Повідомила про «нормальне» і «патологічне» дежавю, згадала про власні відчуття і роботу над ними. Слухачі дізнались, що дівчина цікавиться аналізом патернів – повторюваних шаблонів, або зразків. Це допомагає їй корегувати свою поведінку, стосунки з людьми, плани на майбутнє.

Усі присутні захоплено слухали доповідачку, а потім ставили численні запитання, на які Єлизавета розлого відповідала, демонструючи глибокі знання і зацікавленість темою. Нагородою їй були гучні оплески. А про ефективність виступу свідчить те, що дехто з присутніх вирішив долучитись до нашої дружньої ораторської спільноти.

Дякуємо Єлизаветі Нетечі за яскраві враження, цінний досвід і натхнення! І запрошуємо всіх охочих в студентський Ораторський клуб!

Тетяна Білоусова,
кандидат філологічних наук, доцент,
керівник клубу

Ораторський клуб: ділимось позитивним досвідом
Позначено на: