Як знайти роботу, коли навколо велика кількість вакансій з обов’язковою вимогою – досвід! Це питання актуальне для студентів та випускників ЗВО, які тільки починають свій кар’єрний шлях і намагаються влаштуватися на першу роботу. Тож надамо декілька порад.

  • Підробіток та неповна зайнятість

Починайте професійний шлях ще у студентські роки. Можна влаштуватися на роботу з неповною зайнятістю, або знайти роботодавця, який готовий взяти до себе студента і розуміє, що кандидат буде поєднувати роботу з освітою. У Державному центрі зайнятості є низка вакансій для молодих людей з різних регіонів України, які прагнуть знайти першу роботу і не мають досвіду.

  • Стажування та практика

Одна з основних можливостей для молодих людей – пройти стажування чи практику. Це допоможе набути нового досвіду, удосконалити професійні вміння, застосувати здобуті в університеті знання на практиці. Окрім того, стажування – це можливість у майбутньому отримати роботу в організації/закладі/компанії, де проходить практика, звичайно, якщо стажер добре зарекомендує себе.

  • Волонтерство

Більшість роботодавців хочуть бачити своїми співробітниками активних та енергійних кандидатів. Участь у волонтерських програмах може  продемонструвати вашу активну позицію та готовність долучатися до цікавих проєктів. Це важливий досвід проєктного менеджменту, роботи в команді та знайомства з великою кількістю професіоналів, про який обов’язково потрібно вказувати в резюме.

  • Самоосвіта

Роботодавців найбільше цікавлять кандидати, які готові вивчати щось нове та розвиватися. Якщо кандидат заздалегідь пройшов профільний курс або тренінг, вивчив щось поза стандартною програмою – це може стати вагомою перевагою під час працевлаштування.

  • Вакансії без досвіду роботи

Частина роботодавців готові брати молодь без досвіду роботи, але заробітна плата зазвичай низька, оскільки колегам доведеться витрачати час та зусилля, щоб вас навчити, але саме такі вакансії можуть допомогти вам знайти першу роботу та отримати необхідний досвід.

Відділ профорієнтаційної роботи, доуніверситетської підготовки
та сприяння працевлаштуванню випускників університету

Джерело інформації

Поради з розвитку кар’єри: Як працевлаштуватися без досвіду роботи?
Позначено на: