Вийшла друком монографія Семена Абрамовича «Міф. Теологія. Література» (Абрамович Семен. Міф. Теологія. Література. Монографія. Київ: Видавничий дім Д. Бураго, 2023. 198 с.).

У  науковому виданні розглянуто актуальні проблеми історичного функціонування репрезентативного фольклорно-літературного образа у середостінні грона міфопоетичних та теологічних інтерпретацій.

Довідково: Семен Абрамович, доктор філологічних наук, професор кафедри слов’янської філології та загального мовознавства К-ПНУ, професор, академік Національної академії наук вищої освіти України, «видатний спеціаліст в області філології, богослов’я, культурології, українознавства, риторики» (Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. 2001. № 4. С. 11).

Досліджує зарубіжну літературу, проблеми сакральної літератури в літературному процесі, вивчення Біблії та її рецепції в художньому тексті.

Автор численних науково-дослідницьких робіт, серед яких – 14 одноосібиих монографій. Керує науковою школою «Літературний текст в контексті культури: проблеми рецепції та інтерпретації». Під його керівництвом захищено 13 кандидатських дисертацій.

Довгий час був членом Міжнародного консорціуму дослідників релігії різних країн світу при Інституті релігієзнавства Ягелонського університету (Краків, Польща), а також членом редколегій 6 наукових журналів та фахових збірників наукових праць: «Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Філологічні науки», «Парадигма пізнання» (Киів), «Collegium» (Київ), «Мова та культура» (Київ), «Гоголезнавчі студії» (Київ-Ніжин), «Studia teologiczno-historyczne Śląska Opolskiego» (Oполє, Польща).

Професор відомий також як автор віршів, оповідань, повісті та історичного роману, надрукованих у Києві («Consecutio temporum», «Villa Achillea», «Антіохійський триптих» тощо). Він активно займається й малярством; виконані ним монументальні образи можна побачити в храмах і монастирях Чернівців та загалом Західної України. Літературно-митецький доробок сумарно представлено в його книгах «Fecit» та «Поезія. Проза». Вийшла друком книга його малюнків «Графіка».

Нагороджений медаллю «Ветеран праці» та медаллю Національної академії наук вищої освіти України «За успіхи в науково-педагогічній діяльності», численними грамотами ректоратів, почесними грамотами Кам’янець-Подільської та Чернівецької адміністрацій, грамотою Коломийського та Чернівецького єпископа-ординарія Павла (Василика), спеціальною премією Міжнародної наукової конференції «Мова і культура» імені проф. С. Бураго «Rara avis». У грудні 2023 року  був  нагороджений грамотою адміністрації та профкому Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка за видатні наукові досягнення.

Текст монографії розміщено у репозитарії університету за покликаням: http://elar.kpnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/7752 

Кафедра слов’янської філології та загального мовознавства

Вийшла друком монографія «Міф. Теологія. Література» професора Семена Абрамовича
Позначено на: